Ajalugu

Lähemalt Kulinaaria ajaloost

Selver oli Eestis esimene kauplus, kes tõi oma valikusse valmistoidu.

Kui tekkis idee pakkuda kaupluses valmistoitu, järgnes põhjalik arutelu, kas rajada oma köök või teha koostööd tarnijatega. Otsus tehti oma köögi kasuks ning köök rajati KADAKA SELVERI ruumidesse.

Esimestel nädalatel pakuti valmistoitu alates lõunast. Pärastlõunane aeg valiti selleks, et koju kiirustavad kliendid saaksid toidu valmistamiselt õhtul aega kokku hoida. Tänapäeval nii tavaline võimalus letist valmistoitu osta oli omal ajal erakordne idee. Paari nädalaga sai selgeks, et nõudlust on palju rohkem ning valmistoitu hakati pakkuma kogu kaupluse lahtioleku aja jooksul.

Pärast JÄRVE SELVERI avamist 2000. aastal kasvas nõudlus Selveri Köögi toitude järele nii suureks, et oli aeg Selveri Köögi ESIMESEKS laienemiseks. Järvel avati ka kondiitri- ja pagaritsehh ning Selveri kokad valmistasid esimesed ettetellitavad peolauatooted.

Kui Selver ostis 2005. aastal Tirsi kauplused ning laienes Tartusse, avati koos Selveritega ka kaks uut kööki: ANNE ja RINGTEE Selveris. Tartu köökides töötas üle 70 inimese.

Selleks ajaks oli Selveri Köögi valikus ligi 250 toodet – iga päev jõudis Selveri Köögist umbes 10 tonni maitsvaid toite 19 Selverisse ning Tallinna ja Tartu Kaubamajja.

Kuna üha lisanduvates Selverites tellimused aina kasvasid, ehitas ettevõte 2007. aastal Lasnamäele võimsa ja modernse tootmishoone. 4200 m² pindalaga tehasel oli ressurssi 35–40 kaupluse teenindamiseks. Nii jätkaski Selveri Köök oma tööd Lasnamäele rajatud suurtootmises, kus asutakse tänapäevani.

Järgnevatel aastatel jätkasid nii kaubandus kui ka toiduainetööstus kiiret arengut. Sisuliselt tegutsesid Selver ja Selveri Köök eri valdkondades ning kaupluste arvestuses oli toidutootmise tegevust keeruline mõõta ja kulusid juhtida. See ajendaski 2012. aastal looma Selveri TÜTARETTEVÕTET KULINAARIA OÜ.

Aastaks 2019 oli Kulinaaria OÜ-l vaja teenindada üle 50 kaupluse, samuti Tallinna ja Tartu Kaubamaja. Lisaks olid partneriteks mugavuspoed ja laevad. Taas kord kasvasid Kulinaaria tootmismahud ruumidest välja ning aeg sai küpseks veelgi suuremaks ja võimsamaks tehaseks.

Aastal 2020 valmis KULINAARIA uus tootmishoone, mis ühendati senisega. Tootmislinnaku valmimisega kahekordistas Kulinaaria oma tootmispinda 8000 ruutmeetrini. Täielikult uuendati seadmepark, et tuua turule uusi toite, olla trendide looja, kasvatada tootmismahte ja automatiseerida tootmisprotsesse.

 

Ajajoon

  • 1998 avati Kadaka Selveris esimene Selveri Köök
    200 m², 20 töötajat, ca 50 toodet,  varustati Tallinna Kaubamaja, Punast Selverit ja Kadaka Selverit
  • 2000 septembris avati Järve Köök
    500 m², kokku ca 100 töötajat, lisandusid kondiitri- ja pagaritsehh ning alustati ettetellitud peolauatoodete valmistamist
  • 2004 aprillis Kadaka Köögi laiendamine
    2 korrust, 800 m², Tallinnas kokku ca 120 töötajat, ca 180 toodet
  • 2005 septembris avati Tartus 2 uut kööki:
    Anne Köök – valmistoidud ja magustoidud ning Ringtee Köök – kondiitri ja pagaritooted.
    Tartu köökides kokku ca 70 töötajat, sortimendis  kokku ca 250 toodet, teeninduspiirkond Lõuna-Eesti.
  • 2006 tekkis klientidel esimest korda võimalus tellida toitu koju e-kanalite kaudu
  • 2007  avati Tallinnas Lasnamäe Tööstuspargis modernne Selveri Köök
    tootmispinda 3300 m², üldpind 4000 m², 23 poodi
  • 2012 oktoobris loodi eraldi ettevõte Kulinaaria OÜ
    ca 250 töötajat, ca 300 toodet, maht ca 16t/päev, 45 poodi
  • 2016. aasta maikuust on ettevõttel ISO 22000:2005 toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifikaat
  • 2019. aasta maikuust on ettevõttel uuenenud ISO 22000:2018 sertifikaat
  • 2018 kikerherne-suvikõrvitsasalat pälvis tiitli “EESTI PARIM VALMISTOIT 2018″
  • 2020 uus tootmishoone
    18,75 miljoni eurone investeering seadmetesse ja tehnosüsteemidesse ning hoonesse, tootmispind 8000 m², üle 70 poe, ca 280 töötajat
  • 2021 VAN KOOKi iirise ja karamelliga küpsisetainas pälvis tiitli “EESTI PARIM KONDIITRITOODE 2021”
  • 2021 kook Talveunelm pälvis tiitli “PARIM JÕULUTOODE 2021”

 

Meie tootmine

Pikaaegse kogemuse, paindlikkuse ja võimsuse kombinatsioon